Hoofdpagina I Onderwerpen I Site-info I Actueel I Linken en Adverteren I Linkpartners I Hongarije-Startpagina I Contact I Bookmark deze Rubriek
 
Rubrieken
 
Algemeen
Huis in Hongarije
Vakantie in Hongarije
Stad & Streek
Flora & Fauna
Natuur in Hongarije
Reservaten
Hongaarse Dieren
Kunst & Cultuur
Traditie & Religie
Eten & Drinken
Literatuur
Diversen
 
Advertentie
Hongarije Natuur startpagina
Hongarije Natuur Startpagina
Een demomodel van ons  digitale paardenalbum kunt u hier downloaden
Album printer-De leukste foto's in een album
Geheel verzorgd op vakantie met Pharosreizen
Effe weg _ Supervoordelige busreizen
Green volunteers
Hongarije.diamental.nl
Natuur in Hongarije

Hongarije was oorspronkelijk een dicht bebost gebied. Het Transdanubische Middelgebergte heeft nog steeds een grote gevarieerde vegetatie en de bossen op de bergruggen Börzsöny, Bükk en Mátra zijn nog steeds omvangrijk. Het grootste bosgebied is het Bakony-woud.

In het natuurreservaat Zselic zijn nog oerbossen te vinden van zowel loof- als naaldhout. Verder zijn er veel aangeplantte bossen. Toch zijn er -vooral in de Laaglanden- op grote schaal bossen gekapt en zijn de vrijgekomen grasvelden sinds lange tijd door het vee begraasd. Hierdoor is het gebied ontstaan dat we nu onder de naam poesta of puszta kennen.

Naast de oorspronkelijke bossen, kwamen er in de Laaglanden ook zoutsteppen en zandverstuivingen voor. Vooral in de Nagy Alföld ten oosten van de Tisza, kwamen veel zoutbodems voor, die moeilijk te ontginnen zijn. Door de grootscheepse regulering van de Donau en de Tisza is het landschap van de Nagy Alföld ingrijpend veranderd. Vanwege de economische behoeften en de agrarische ontwikkeling zijn grote delen van het gebied ontgonnen.

Hoewel Hongarije grote delen heeft uitgeroepen tot beschermde natuurgebieden hebben de grote veranderingen in met name de Laaglanden hun invloed gehad op de fauna. Door de ontginning zijn veel dieren van hun traditionele leefomgeving beroofd. De rivieren en hun zijtakken zitten niet zo vol meer als voorheen vanwege overbevissing, waterregulatie en vervuiling. De eigen vogelstand is in gevaar en de uitbraak van het H5N1-virus heeft ook geen goed gedaan. Er worden nog wel grote aantallen trekvogels waargenomen, zoals de tranpgans, reiger en ibissen.

Jong hertje in onze tuinDe vogelstand wordt zoveel mogelijk beschermd in gebieden die zijn uitgeroepen tot vogelreservaat en het aantal terugnemende inheemse diersoorten zijn grotendeels in de beschermde natuurgebieden ondergebracht. Inheemse dieren zijn o.a. de buffel, het Hongaarse grijze rund, het racka schaap, het szalontavarken & het mangalicavarken. Daarnaast zijn er nog een aantal typische Hongaarse hondenrassen, zoals de Hongaarse Herdershond, de Hongaarse Viszla, de Hongaarse Puli, de Komondor, en de Kuvasz.

In de overgebleven bossen komen nog reeën & damherten voor. Hoewel er in bepaalde seizoenen op gejaagd mag worden, worden buiten het jacht seizoen beschermd en in de winter zelfs bijgevoerd. Ook komen er in en rond de bossen fazanten & patrijzen voor, evenals verschillende soorten knaagdieren, waaronder o.a. konijnen, hazen en eekhoorns. Ons stukje is aan drie kanten omringd door bossen, waardoor we de kans kregen de foto te maken van het jonge hertje dat zich in onze tuin verstopt had.Advertentie
zet m op voor Es
Bungalow net
Vakantie in Hongarije online boeken
Last minute vakanties
cheap tickets _ goedkope vliegreizen
Working with animals
Natuurfotograaf Mate Bence
Google
 
Web diamental.nl
 
Copyright en webdesign: diamental.nl