Hoofdpagina I Onderwerpen I Site-info I Actueel I Linken en Adverteren I Linkpartners I Hongarije-Startpagina I Contact I Bookmark deze Rubriek
 
Rubrieken
 
Algemeen
Huis in Hongarije
Vakantie in Hongarije
Stad & Streek
Flora & Fauna
Natuur in Hongarije
Reservaten
Hongaarse Dieren
Hongaarse Honden
Hongaarse Paarden
Racka Schapen
Mangalica Varkens
Kunst & Cultuur
Traditie & Religie
Eten & Drinken
Literatuur
Diversen
 
Advertentie
Hongarije Natuur startpagina
Hongarije Natuur Startpagina
Een demomodel van ons  digitale paardenalbum kunt u hier downloaden
Maak je eigen kaarten met kaartje2go
Green volunteers
Geheel verzorgd op vakantie met Pharosreizen
Bungalow net
Hongarije.diamental.nl
Hongaarse Paarden

PaardHongarije is een land van volkslegendes en cowboys. Het is het tehuis van het beroemde Nonius paard, een zeldzaam krachtig Hongaars ras dat de eerste prijs won in 1900 op de Paris World's Fair als "het meest perfecte paard". Tot op de dag van vandaag worden nog steeds veel paarden gefokt, die op de puszta's worden gehoed door de Hongaarse cowboys, de csiko's.

De Magyaren beheersen een magische manier van paardrijden, onge-evenaard door andere ruiters, die gedemonstreerd wordt door hun verbazingwekkend ruitersvaardigheden. Op de puszta’s van de Zuidelijke Laagvlakte vinden veel ruiterspelen plaats die de herinnering aan de oorsprong van de Hongaren als nomadisch ruitervolk in ere houden, waarbij naar oude traditie de Hongaarse halfbloeden ongezadeld bereden worden.

In Hongarije is paardrijden in de vrije natuur ook nog toegestaan, en hoewel er talloze zandpaden zijn kennen de Hongaren geen ruiterpaden; ze rijden gewoon over de uitgestrekte vlakten die een waar paradijs vormen voor paardenliefhebbers. Hongarije biedt een keur aan uitstekende stallen, prima paarden en goed opgeleid personeel.

Bruid op paardIk was eens getuige van een bruiloft op Kiss Tanya, een boerderij nabij Kiskunfélegyháza, waar de eigenaar de Hongaarse tradities op ongedwongen wijze probeert levend te houden. Net toen ik de bruine vegen bekeek die de paarden op de (voorheen smetteloze) witte betyáren kostuums achterlieten, het bruidje zedig zag zitten in haar witte bruidsjapon en het verlangen in haar ogen zag, en bij mezelf bedacht dat ze er niet aan zou denken haar jurk vuil te maken, werd ik verrast door haar plotselinge actie; er werd een paardendeken over de paardenrug gelegd en voor ik het wist sprong de bruid op de ongezadelde paardenrug en speerde weg.... Dit is denk ik wel het beste voorbeeld van de manier waarop de Hongaren met hun paarden vergroeid zijn.

Onze vriend Sándor kwam ook lachend naar me toe om me toe te lichten dat de Hongaren het paardrijden "in het bloed hebben zitten". Niet voor niets is er een Hongaars gezegde dat "God de Magyaren geschapen heeft om op de rug van het paard te zitten." Er wordt ook wel gezegd dat de Hongaar op de paardenrug geboren is, of dat ze "eerst leren paardrijden, voordat ze leren lopen". Helaas is het paardrijden voor mij een meisjesdroom die beperkt is gebleven tot een rondje op de paardenrug tijdens zo'n paardenshow, maar wie weet....


Wie tijdens zijn vakantie de paardenboerderij van Kiss wil bezoeken, kan contact met ons opnemen, of een bezoekje brengen aan hun website - zie de banner rechts.
Meer informatie over paardenshows

Alle paardenrassen op een rijtje
Engels-talig artikel over het zeldzame Hongaarse Shagya-Arabian RasAdvertentie
zet m op voor Es
Last minute vakanties
Vakantie in Hongarije online boeken
Album printer-De leukste foto's in een album
Effe weg _ Supervoordelige busreizen
cheap tickets _ goedkope vliegreizen
Working with animals
Je favoriete foto op canvas
Natuurfotograaf Mate Bence
Google
 
Web diamental.nl
 
Copyright en webdesign: diamental.nl