Diamental
 
 
Welkom op Linsky's Place
 
De grootste Zwarte Gaten in het universum

bleu

uu

De grootste Zwarte Gaten in het universum

Linsky

 

Wat is het grootste ruimte object tot nu toe ontdekt? Waar kan een 18 miljard zonnemassa zwart gat zich verbergen? We hebben ze nog nooit direct gezien... maar we weten dat ze er zijn! Zwarte gaten, dichte sterrenhopen,  planeten en zonnen opslurpend.

Volgens de algemene relativiteitstheorie is een zwart gat een gebied waaruit niets, zelfs licht niet kan ontsnappen, vanwege de extreme vervorming van de ruimtetijd door de zwaartekracht van een zeer compacte enorme massa. De instorting vindt namelijk sneller plaats dan  de snelheid van het licht! Bijvoorbeeld de koplampen van een trein die even snel zou kunnen rijden dan het licht, zullen donker blijven.

Rond een zwart gat is er een denkbeeldig oppervlak dat als grens optreedt, de waarnemingshorizon, vanwaar licht en sommige andere deeltjes nog net aan de zwaartekracht van het zwarte gat kunnen ontsnappen. De ‘stervens-straling’ van deze deeltjes zijn aarneembaar en vormen de enige zichtbare en meetbare  aspecten van dit bizarre fenomeen.

Astronomen veronderstellen dat de meeste zwarte gaten overblijfselen zijn van hypernova- of supernova-explosies. Als de kern van de exploderende ster meer dan ongeveer 5 keer zo zwaar is als de zon, implodeert de kern van de ster uiteindelijk tot een zwart gat, ten gevolge van de enorme zwaartekracht die op de ster drukt en die het uiteindelijk wint van de massa van de ster. Volgens de algemene relativiteitstheorie kan deze massa worden opgevat als geconcentreerd in een singulariteit. Dit kan een punt, een ring of een bol zijn, daarover zijn de geleerden het niet in alle gevallen eens.

Een singulariteit is in de kosmologie een punt met een oneindig klein volume en een oneindige grote dichtheid. De ruimte-tijd is hier zo sterk gekromd, dat ruimte en tijd feitelijk ophouden te bestaan. Dit heeft onder meer tot gevolg dat ook de in de gewone natuurkunde geldende wetten in een singulariteit niet meer geldig zijn.

hjVolgens de oerknaltheorie is het hele heelal ontstaan uit een zeer klein punt, dat in de buurt van een singulariteit kwam. Een echte singulariteit was dit echter (vermoedelijk) niet.

De algemene relativiteitstheorie veronderstelt verder voor het huidige heelal minstens twee soorten singulariteiten: het centrum van een zwart gat en zogeheten naakte singulariteiten, dat wil zeggen de zichtbare tegenhangers van zwarte gaten (zonder gebeurtenissenhorizon). Van het bestaan van dit laatste verschijnsel is men niet geheel overtuigd, maar er zijn sterke aanwijzingen dat er behalve zwarte gaten inderdaad ook naakte singulariteiten bestaan.

Maar nu, in het universum ver buiten onze Melkweg, is er bewijs van iets wat nog meer onheilspellende ... . Een ras van zwarte gaten die hebben bereikt onbegrijpelijke grootte en vernietigende kracht Het heeft een nieuw tijdperk in de astronomie om ze te vinden ... High-tech instrumenten in de ruimte afgestemd op high-energy vormen van licht voelen - x-stralen en gamma stralen - die onzichtbaar zijn voor onze ogen.

Nieuwe precisie telescopen zijn uitgerust met technologieën die hen in staat stellen de vervaging door effecten van de atmosfeer op te heffen... en te kijken  naar de verste uithoeken van het universum.

Door deze blik in verre sterrenstelsels en naar zwarte gaten kunnen astronomen nu het vinden dat ruimte en tijd enorm verstoord worden door  de enorme gigantische uitbarstingen en ontploffingen.

 

Bewonder en verwonder u over de bizarre verschijnselen in ons Kosmiche Thuis!

 

Voor Nederlandse ondertiteling: Klik het CC knopje aan, dan de regel “ondertiteling vertalen, beta”,  dan de muis op “Afrikaans – Afrikaans” zetten en aanklikken, dan in de lijst met talen naar beneden scrollen naar “Nederlands”, aanklikken en klaar!  

 

 

What's Inside a Black Hole?

 

 

Cosmic Energy: Cold Sparks to Black Holes

 


Supermassive Black Hole in the Milky-Way Galaxy

 


Foto's

nm

 

ju

 

hn

 

bh

 

kil

 

yg

 

nb

 

rt

 

we

 

 

 

Gerelateerde artikelen:

http://diamental.nl/images-linsky/universum/universumgrens.html

http://diamental.nl/images-linsky/maan/maan.html

http://diamental.nl/images-linsky/einsteinlichtstraal/einsteindroom.html

 

Voor meer video's van Cosmic Journeys:

http://www.youtube.com/show/cosmicjourneys

 

z

 

 

dia
Copyright en webdesign: diamental.nl