Hoofdpagina I Onderwerpen I Site-info I Actueel I Linken en Adverteren I Linkpartners I Hongarije-Startpagina I Contact I Bookmark deze Rubriek
 
Rubrieken
 
Algemeen
Hongarije Algemeen
Klimaat in Hongarije
De Hongaarse Taal
Hongaarse Economie
Hongaarse Identiteit
Hongaarse Cultuur
Huis in Hongarije
Vakantie in Hongarije
Stad & Streek
Flora & Fauna
Kunst & Cultuur
Traditie & Religie
Eten & Drinken
Literatuur
Diversen
 
Advertentie
Expat Handboek
Bungalow net
Album printer-De leukste foto's in een album
Je favoriete foto op canvas
Ik mis alleen de HEMA
Hongarije.diamental.nl
De Hongaarse Identiteit

Vele mensen zullen bij Hongarije geneigd zijn om allereerst te denken aan het negatieve beeld van plunderende, ongeciviliseerde mensen. Een negatief beeld dat zijn ontstaan vindt in het feit dat de eerste Hongaarse stammen in het jaar 896 vanuit Azië het Karpatenbekken binnenvielen. Hierbij werd graag het beeld geschets van barbaarse activiteiten als het eten van rauw vlees en drinken van het bloed van hun verslagen vijand.

Aangezien de binnengevallen streek schaars bevolkt, en geschikt voor hun agrarische levensstijl was, namen ze alles in en vestigden ze zich blijvend. Hun tijdgenoten die dachten dat deze stammen afkomstig waren van de Hunnen, noemden deze stammen Hungari. Deze 'Hungari' noemden zichzelf 'Magyar', een variatie op de naam van één van de zeven stammen. De huidige Hongaren zijn afkomstig van deze stammen die zich met de daar reeds woonachtige volken vermengden.

In vele opzichten is Hongarije een apart land, en een smeltkroes van westerse en oosterse invloeden en de duizendjarige cultuur. Het Hongaarse volk bestaat uit een bonte mengeling van verschillende bevolkingsgroepen. Over het algemeen zijn de Hongaren vindingrijk, talentvol, goedgehumeurd, romantisch en heel gastvrij.

Volledigheidshalve moet ik daarbij aangeven dat niet alle Hongaren de buitenlanders even goedgezind zijn. Ze zijn o.a. de mening toegedaan dat Hongarije door de rijke buitenlanders wordt "leeggeroofd" en de grond "voor een prikkie wordt verpatst". In de praktijk levert dit geen problemen, aangezien deze "tak" de buitenlander gewoon negeert.

Renée Postma schreef in haar boek over de Hongaren; "Ze leven in een heel ander tempo, het is veel dynamischer. Hun leven wordt bepaald door het lot. Bij ons is alles georganiseerd, denken wij. Wij kunnen ook niet improviseren. Zij zijn daar meesters in." Hongarije is dan ook een land dat vele tradities ademt en dat je eigenlijk niet moet proberen te begrijpen, maar beleven.

Zoals wij tijdens ons verblijf daar hebben kunnen constateren, bezit de Hongaarse cultuur en identiteit echter over een groot geestelijk en kennis-potentieel.

De schrijver László Marácz geeft in zijn boek 'Hongaarse Kentering' de volgende omschrijving van Hongaar: "Hongaar-zijn is een geestelijk-culturele toestand, een globale levensvorm die bepaald wordt door lotsverbondenheid, een gemeenschappelijk historisch verleden en geheugen (de oude mythen, sagen, legenden, ballades, sprookjes, de taalverbindingen, de symbolen, de Hongaarse Heilige Kroon...), en gemeenschappelijke culturele normen (vrijheidsliefde, zedelijkheid, toleratie, compromisbereidheid...) als door het verantwoordelijkheidsgevoel van het individu, om in het belang van alle Hongaren creatief te denken en te handelen."

Bovenstaand concept wordt door de Hongaren Magyarság genoemd. (Ság duidt de collectiviteit aan, terwijl magyar voor 'Hongaar' staat.) Wij kregen dan ook al snel te horen dat de Hongaar zichzelf geen Hongaar maar Magyar noemt, naar de eerste nomadische stammen, wat tekenend is voor de passie waarmee deze afstammelingen van de Magyaren zich sterk met hun verleden identificeren. Zoals het bovenstaande doet vermoeden hechten Hongaren erg veel waarde aan hun eigen taal, cultuur en tradities. Hun aparte taal gaf ze een blijvende zin voor gemeenschappelijke identiteit.

Dit blijkt o.a. uit de herdenkingen in de vorm van festiviteiten en monumenten. Na de WO 1 heeft Hongarije meer dan tweederde van zijn grondgebied in moeten leveren door het verdrag van Trianon. Voor WO II had op gegeven moment bijna elke stad wel een Trianon-gedenkstenen met meestal allerlei Hongaarse Groten en andere historische, eventueel patriotistische afbeeldingen erop. Onder de communistische overheersing werden deze massaal afgebroken omdat ze niet spoorden met de opgelegde "Hongarije moet wennen aan haar nieuwe grenzen"- mentaliteit van de commies.

Veel Hongaren zijn nog steeds gevoelig over het in hun ogen onrechtmatige landsverlies, wat o.a. blijkt uit het opnieuw oprichten van monumenten op de plaats waar de oude afgebroken waren, en de verwijzing naar de goddelijke zegen in de vorm van de kroning met de Hongaarse Heilige kroon. Een voorbeeld hiervan vinden we o.a. op het momument in Kiskunfélegyháza.

Hongarije is in het verleden vaak overheerst en onderdrukt geweest, wat zijn stempel duidelijk heeft nagelaten. De uitdrukking: "Minél erosebb a diktatúra, annál gyakoribb a népi tánc" (Hoe erger de dictatuur, hoe meer er wordt gevolksdanst) geeft al aan dat de Hongaren een trots volk zijn, die vasthouden aan hun eigen identiteit.


Aardigheidje: De horoscoop van HongarijeAdvertentie
Linkpartner
Vakantie in Hongarije online boeken
Adverteren op deze site
Maak je eigen kaarten met kaartje2go
Last minute vakanties
Effe weg _ Supervoordelige busreizen
cheap tickets _ goedkope vliegreizen
A&A Tolken en vertalen
Google
 
Web diamental.nl
 
Copyright en webdesign: diamental.nl