Hoofdpagina I Onderwerpen I Site-info I Actueel I Linken en Adverteren I Linkpartners I Hongarije-Startpagina I Contact I Bookmark deze Rubriek
 
Rubrieken
 
Algemeen
Hongarije Algemeen
Klimaat in Hongarije
De Hongaarse Taal
Hongaarse Economie
Hongaarse Identiteit
Hongaarse Cultuur
Huis in Hongarije
Vakantie in Hongarije
Stad & Streek
Flora & Fauna
Kunst & Cultuur
Traditie & Religie
Eten & Drinken
Literatuur
Diversen
 
Advertentie
Expat Handboek
Bungalow net
Album printer-De leukste foto's in een album
Je favoriete foto op canvas
Ik mis alleen de HEMA
Hongarije.diamental.nl
Hongaarse Kunst & Cultuur

Als resultaat van o.a. de Turkse en Duits-Oostenrijkse en Russische politieke en culturele overheersing en de daarbij behorende oorlogen, opstanden en revoluties, hebben de ontwikkeling van Hongarije op het gebied van kunst en cultuur vele veranderingen ondergaan.

Als resultaat hiervan ondersteunt de regering de instanthouding van oude gebruiken en vormen van volkskunst, opdat er niet meer verloren zal gaan dan reeds het geval is. Hoewel ook zij niet van mening zijn dat alle veranderingen ook verbeteringen zijn, accepteerden de Hongaren deze wel. Maar terwijl ze zitten te praten en hun schouders eens ophalen leeft in hun een koppige trots op een oud en vastberaden volk.

De Hongaren zijn er trots op dat hun land maar liefst 12 Nobel prijs winnaars van Hongaarse origine voortbracht. Tevens is de Nobelprijs voor literatuur in het jaar 2002 toegekend aan de Hongaarse schrijver Imre Kertész voor zijn werk "dat de broze ervaring van het individu hooghoudt tegen de barbaarse willekeur van de geschiedenis". Hoewel hij in eigen land vrijwel onbekend en niet erg geliefd is, is hij daarmee wél de eerste Hongaar die de belangrijkste literaire onderscheiding kreeg, waaraan een bedrag van 1 miljoen dollar is verbonden.

Daarnaast zijn drie giganten in de muziekwereld, Franz Liszt, Béla Bartók en Zoltán Kodály tevens van Hongaarse origine. Zoltán Kodály wordt, net als Béla Bartók, gezien als een van de oprichters van de Hongaarse muziek. Het Zoltán Kodály instituut (Keskemét) is dan ook naar hem vernoemd.

In Hongarije horen het leven en de kunst bij elkaar en zijn niet, zoals in het Westen, aparte werelden. Het is hun vitaliteit en hun liefde voor het leven dat de Hongaren zo uitzonderlijk heeft gemaakt.

De kunst en folklore komt ook tot uiting in de handnijverheid van de Hongaarse vrouwen; borduur- en kantwerk, verkrijgbaar in de vorm van tafellinnen, blouses, sjalen e.d. tegen redelijke prijzen.

Sommige van de Tanya csarda's of boerderijen op de puszta zijn tevens touristencentra, waar de bezoeker onder genot van een traditionele Hongaarse maaltijd en lokaal wijntje een folkloreshow met paarden, dansers en muziek kan bijwonen.


De Hongaarse Cultuur neemt een belangrijke plaats in en is niet onder één noemer te vangen, dus we hebben hier een aparte rubriek aan gewijd..Advertentie
Linkpartner
Vakantie in Hongarije online boeken
Adverteren op deze site
Maak je eigen kaarten met kaartje2go
Last minute vakanties
Effe weg _ Supervoordelige busreizen
cheap tickets _ goedkope vliegreizen
A&A Tolken en vertalen
Google
 
Web diamental.nl
 
Copyright en webdesign: diamental.nl