Dermatomyositis
Logo van hart4elkaar
Troostgeschenk - wanneer woorden tekort schieten
 
Dermatomyositis.nl

Wat is DermatoMyositis (DM)?

Dermatomyositis is een vrij zeldzame ziekte die het bindweefsel aantast, voornamelijk in de huid en de spieren. Myositis betekent spierontsteking. (Myo betekent spier en itis betekent ontsteking). De ziekte staat ook wel bekend als auto-immuunziekte of reumatische aandoening. De symptomen komen niet allemaal gelijktijdig op en de aandoening kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van de leeftijd waarop deze begint.

De oorzaak van deze ziekte is nog onbekend. Hoewel men de theorie aanhangt dat er sprake is dat een virale infectie van de spieren de oorzaak is van de auto-immuun reactie die de ziekte kenmerkt. Hoewel de spierontstekingen op kunnen treden na bepaalde virusinfecties, zijn er geen bewijzen dat ze hierdoor worden veroorzaakt.

Dermatomyositis (DM) is een ontsteking van met name de dwarsgestreepte spieren (soms ook andere organen) – die aanleiding geeft tot huidafwijkingen en krachtverlies. Hoewel de ziekte op iedere leeftijd voor kan komen, komt deze het meeste voor in de leeftijdsklasse van 5 tot 15 en van 40 tot 60 jaar. Op langere termijn ontstaat spierzwakte en verlies van spiermassa, vooral in de benen en de bekkengordel.

De symptomen bestaan uit spierzwakte en spierpijn, huiduitslag en gewrichtsklachten. De spierzwakte kan zich plotseling voordoen, maar het kan zich ook over een periode van weken of maanden uitspreiden. Hoewel de ziekte zich vooral in de benen en bekkengordel manifesteert, kan er moeite ontstaan met het optillen van de armen boven het hoofd, het opstaan vanuit een zittende positie en het trappen lopen. De spierklachten kunnen zelfs zo ernstig zijn, dat men voor kortere of langere periode in een rolstoel belandt.

Dermatomyositis onderscheidt zich van polymyositis door de bijkomende huidafwijkingen, die kunnen bestaan uit vlindervormig erytheem (roodheid) op het gezicht, oedeem rond de ogen, lichte zwelling in het gezicht, maar ook op schouders, borst en rug, armen en benen. Geleidelijk maken deze symptomen plaats voor pigmentvlekken en de vorming van bindweefsel.

Bij sommige vormen is ook weefsel uit andere organen aangetast (gewrichten, darmen, longen of hart). Verder zijn er ook algemene verschijnselen zoals slikklachten, vermoeidheid, koorts, gewichtsverlies, hartspierproblemen en longaandoeningen. Bij uitzondering kan spierzwakte leiden tot ademhalingszwakte of tot ernstige slikstoornissen en daardoor levensgevaarlijk zijn.

Kalkneerslagen in huid en spieren kunnen pijn en bewegingsbeperking tot gevolg hebben. Als onderhuids of in de spieren eenmaal flinke kalkneerslagen zijn ontstaan, vormen ze een groot probleem. Chirurgische (tijdelijke) verwijdering van kalkneerslagen is vaak de enige optie. Kalkneerslag (Calcinosis) kan vaak voorkomen worden door snelle diagnose en behandeling.


Bij volwassenen manifesteert de ziekte zich over het algemeen geleidelijker terwijl dit bij kinderen plotseling gebeurt. Over dermatomyositis bij kinderen heb ik daarom aparte informatie. Zie JMD


Bovenstaande informatie is een compilatie van medische informatie die op internet te vinden is. Ik heb ze slechts samengevoegd tot een begrijpbaar geheel. Zie ook Siteinfo & Disclaimer. Andere sites die nuttige informatie geven staan verzameld op de medische linkpagina. Onze persoonlijke ervaringen staan onder het kopje 'Es-Specials' te lezen.


 

Animatie van het Dermatomyositis logo
dematomyositis
Actie rode neuzen opzetten
Ronald McDonald Kinderfonds
CliniClowns
Album printer-uw leukste foto's in een album
Je favoriete foto op canvas
Maak je eigen kaarten met kaartje2go
 

Deze site is onderdeel van diamental.nl