Flash!
De jacht op kosmische superexplosies
Govert Schilling

 

Door H.T. de Kroon


De Zwarte Ster haalde de schouders op en sprak; 'Voor u een vraag. Voor mij een weet"


Govert Schilling, wetenschapsjournalist bekend van eerdere publicaties als, 'De Salon van God' en 'Tweelingaarde', heeft een nieuw meesterwerk geproduceerd.

Het betreft hier de Gammaflits! Een kosmisch gebeuren wat in de vele populaire wetenschapsboeken vrijwel niet of nooit wordt genoemd, laat staan uitgebreid wordt beschreven. De Gammaflits blijkt een enorme uitbarsting van onvoorstelbaar veel energie te zijn die enkel onder doet voor de 'Big Bang' zelf, maar die voor de rest zijn gelijke in het universum niet heeft.

Op onnavolgbare en meesterlijke wijze weet hij de lezer te boeien en wegwijs te maken in een vrijwel onbegrijpelijk moeilijke materie, waarbij het boek laat zich lezen als een spannende detectiveroman.

De reden waarom er zo weinig geschreven is over de Gammaflits, is waarschijnlijk gelegen in het feit dat ze nagenoeg onzichtbaar en onvoelbaar is. Ze zijn gewoonweg niet spectaculair genoeg.

Uiteraard is deze vooropgezette mening geheel ten onrechte. Zeker als het inderdaad de doodsklokken blijken te zijn van de laatste stervende materie en energie bij de geboorte van een Zwart Gat!

Gammaflits! Die ene seconde waarin meer energie tot uitbarsting komt dan de ster in kwestie haar hele leven uitstraalde. Eén seconde waarin de energie als van een miljoen sterrenstelsels met miljarden sterren een uitweg zoekt naar alle richtingen van het universum, met een verzengende hitte, waarbij alle bijbehorende planeten verdampen.

Feit blijft, hoe dan ook, dat met de Gammaflitsen en haar nagloeiers een nieuwe gigantische bron is aangeboord, die garant staat voor enorm veel nieuwe boeiende mysteries en kwaliteitsraadsels.

We kunnen ons gelukkig prijzen dat de kansberekening aantoont dat we nog wel even de tijd hebben voor de aarde door een dergelijk gigantisch kosmisch inferno wordt weggevaagd. We willen zo graag weten. En hoewel de tijd voor alle antwoorden nog niet is aangebroken, hebben wij (niet wetenschappers) in ieder geval Govert om ons in duidelijke, begrijpelijke taal uit te laten leggen wat de wezenlijke kern van het probleem is en waar het feitelijk om draait.

Hoewel het een uitgebreid verslag is van een uitermate intrigerend onderzoek en de persoonlijke inzet en strijd van vele onderzoekers, bezit het werk ook een toegevoegde waarde, in de vorm van indrukwekkend persoonlijk inzicht en bijzonder uitdrukkingsvermogen van Schilling. Flash is een must voor eenieder die geïnteresseerd is in Witte en Bruine Dwergen, in Supernovae en Zwarte Gaten.

Al met al een bijzonder indrukwekkend boek, geschreven met veel humor. Als nieuwe ambassadeur voor populair-wetenschappelijk werk, draag ik Govert Schilling voor!

 


Boek bestellen? Klik hier..

Uitg. Wereldbibliotheek bv. Amsterdam
Spuistraat 283, 1012 VR Amsterdam
Tel 020 6381899
ISBN: 90 284 1880 6
E-Mail: info@wereldbibliotheek.nl


Terug naar Menu