"CODEX""
Lev Grossman

Uitg: Karakter Uitgevers B.V.

EAN: 8716051999379
NUR: 332

Boekrecensie door H.T. de Kroon

Boek bestellen? Klik hier...

 

Een jonge bankier komt op het spoor van een verloren gewaande middeleeuwse tekst
die raadselachtige parallellen vertoont met de moderne wereld....

Codex
Lev Grossman

 

Een jonge bankier, Edward Wozny krijgt een wel heel erg ongewone taak opgedrongen, namelijk het catalogiseren van een unieke privé collectie boeken uit de Middeleeuwen.
Waar het echt om gaat is dat er verondersteld wordt dat er zich een bijzondere Codex tussen bevindt. Een zeer oud boek met een duister geheim, wat tot op heden spoorloos is.

Hoewel hij in eerste instantie niet erg gecharmeerd is van de opdracht, wordt hij toch al snel gegrepen door het mysterie van de codex en zet alles op alles om het mysterie te ontrafelen.

Daarbij roept hij om zijn opdracht naar behoren te vervullen, de hulp in van Margaret Napier, een nukkige tante maar specialiste in middeleeuwse literatuur.

De speurtocht naar het boek blijkt niet zo gemakkelijk te zijn, gegeven het feit dat niemand weet of het eigenlijk wel echt bestaat! Natuurlijk word de codex uiteindelijk wel gevonden. Hoewel die op wel zeer bijzondere wijze verborgen was.

Samen met Margaret Napier, ontrafelt hij het gecompliceerde mysterie, maar de eeuwen oude legenden uit de Codex zorgen dan voor bijzondere intriges, waarbij de vraag rijst of een en ander wel geopenbaard dient te worden.

Het behoeft natuurlijk geen betoog dat daar niet iedereen mee blij is en dat er van alles in het werk wordt gesteld om bekendmaking van de teksten tegen te gaan. Echter de uiteindelijke afloop blijkt toch wel heel anders uit te pakken dan de lezer kan vermoeden!

Tegelijk is er ook een mysterieuze link met ultra moderne computer-technologie en 'n IT genie. Een vreemd computerspel loopt als een rode draad door het hele verhaal heen en schijnt nogal wat  parallellen te hebben met het grote mysterie.

Deze combinatie van uitersten maakt het boek bijzonder aantrekkelijk en houdt de lezer gevangen in een speciaal sfeertje. Gelukkig geen brute Amerikaanse toestanden met veel geweld, maar een leuke intellectuele deductie van de beschikbare gegevens die garant staat voor een aantal spannende uurtjes. Een van die verhalen dus om in een ruk uit te lezen.

 

Terug naar Menu